duminică, 22 august 2010

Cum scrii când n-ai inspiraţie

Scrisul este un talent pe care fie îl ai, fie nu. Dar ca orice talent, nu e uşor şi nici nu e de ajuns doar să ştii să scrii.Trebuie întreţinut, cizelat şi acordat ore în şir pentru a putea face un lucru decent. Iată deci, problema: timpul. Când n-ai timp să scrii, intri într-o rutină simandicoasă din care îţi este extrem de greu să găseşti starea pentru a scrie. Cel puţin, în cazul meu aşa este. Am nevoie de o stare pentru a scrie, iar dacă nu intru în această stare, nu fac decât să iau de la capăt o frază banală, ca mai apoi să îmi pierd răbdarea. Ce-i drept, scrisul este şi un test al răbdării. Nu iese din prima nimic, trebuie multă concentrare şi atenţie.

Pentru a putea scrie, trebuie să citeşti, în special dacă vrei să îţi formezi un stil anume, trebuie să citeşti o cantitate impresionantă de cărţi, articole, reviste pentru a putea identifica modul de abordare. Dar cred că cel mai important atunci când scrii, este faptul că trebuie să transmiţi o stare. Dacă nu eşti în stare să transmiţi nimic, niciodată prin scrisul tău, înseamnă că nici tu la rândul tău, nu ai intrat într-o stare anume când ai pus pixul pe foaie.

Ce faci când n-ai inspiraţie?E clar că fără acest element nu prea poţi să duci ceva bun la sfârşit. Când n-ai inspiraţie şi nu poti să scrii, nu te chinui, va veni de la sine la un moment dat. Mai bine citeşte ceva frumos, care să îţi ofere oaza de inspiraţie necesară şi care să te relaxeze.

Niciun comentariu: